05 juni 2009

Norske hus er energijumboer

Sivilarkitekt og solenergiekspert Harald N. Røstvik mener norske arkitekter gjør hva som helst for penger og at de må ta en stor del av skylden for at norske hus er så lite energieffektive.

Allerede for 20 år siden konstruerte Røstvik plusshuset Chanelle. Energien til lys og varme skulle i hovedsak hentes fra sol og vind, gjennom solfangere, solcellepanel og en vindmølle på taket. Solcellene produserer strøm som blir lagret i industribatterier.

- Vi nordmenn påberoper oss å være miljøvennlige, enda vi er verdens største eksportør av olje, og har et av verdens største energiforbruk. I dette dobbeltmoralens hjemland er arkitektene flest lydige tjenere som har bygd monumenter over seg selv og byggherren og lært at taushet er gull.

Er du snill og stille, får du oppdrag. Derfor finnes det ingen plusshus i Norge den dag i dag. Vi er på jumboplass i Europa i bruk av solenergi. Slått av miljøverstingen USA.


Norge er på bunn når det gjelder bruk av solenergi. Ta bruken av solfangere, som konverterer energien i sollyset til nyttbar varme. Østerrike har 400 kvadratmeter med solfangere per tusen innbyggere. Miljøverstingen USA har 99 kvadratmeter, Tyskland 106, Danmark 72. Norge har usle 2,59 kvadratmeter.Fordi strømmen har vært så billig i Norge, har de gått glipp av en formidabel utvikling i energieffektivisering og bruk av fornybar energi. Både arkitekter, utbyggere, entreprenører og installatører trenger en kraftig kompetanseheving.

Men nordmenn er på glid. En markedsundersøkelse som Fokus Krogsveen Nybygg og Leiv Eriksson Nyskaping gjorde blant 500 boligsøkere i Midt-Norge våren 2008, viser at nesten førti prosent synes alternativ oppvarming og energisparing er viktig når de jakter på ny bolig.

Derfor er norske hus energijumboer - DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism