13 oktober 2012

Enorm teknologiutvikling innen solenergi

Arkitekturnytt har lenge vært en varm tilhenger av termisk solenergi. Solfangere er en  relativt lavteknologisk løsning, hvilket gjerne betyr robuste løsninger som virker i praksis over lengere tid, uten dyrt vedlikehold og med lave driftskostander. 

Det skjer en enorm utvikling i sentraleuropa, men grunnen til at solvarme ikke vokser i samme høye tempo i Norge og Sverige er først og fremst rikelig med rimelig energi fra vannkraft. Men på tross av dette er det allerede nå mange typer bygg som kunne tjent på å bruke solenergi.

- I første rekke snakker vi om de som har dagbehov for varmtvann, og samtidig har en arkitektur eller oppvarmingsmetode som gjør det enkelt. Blant de som har stor gevinst å hente finner vi skoler, svømmehaller, idrettsanlegg, utendørs bad og en rekke industribedrifter med slike behov, sier Lars Andrén, som under VVS-dagene skal holde tre kurs om vannbåren solenergi.

I største deler av Sør-Norge kan i 4-6 måneder året hente inn hele varmelasten fra solenergi.

- Mellom vårjevndøgn og høstjevndøgn er det mest å hente, og effektiviteten på anleggene som bygges er i rask stigning. Ikke minst er anleggene svært lite energikrevende å drive. Som kjent er det stadig flere som bruker varmepumpe som ekstra motor i anleggene, det er en spennende anvendelse jeg vil komme inn på, sier Andrén, som for øvrig ser alle former for fornybar energi som spennende for framtiden.

Kilde: VVSForum.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism