30 januar 2013

3D-printing og fremtidens industriproduksjon

Stadig mer kan printes, ikke bare små deler i plast,  men
også metalldeler og store objekter i betong (illustrasjon).
Ny teknologi er i ferd med å endre betingelsene for industriell produksjon. Ny, digitalisert produksjons-teknologi er raskere, billigere og mer fleksibel enn tidligere. Et eksempel på slik teknologi er 3D-printeren.

Arkitektkontoret Snøhetta er et eksempel. De bruker 3D-printere til å visualisere bygninger og landskap i ulike faser i et prosjekt. Ved å se på en fysisk modell, og holde den i hendene, få man en bedre forståelse av det som skal bygges enn om man bare ser på enn data-tegning.3D-printeren legger til rette for småskalaproduksjon på en ny måte. På grunn av lavere produksjonskostnader er man ikke avhengig av store produksjonsvolum. «Skreddersøm» etter kundens ønsker kan nå bli økonomisk lønnsomt. I USA ser man vekst i virksomheter som spesialiserer seg på småskalaproduksjon.

Thingiverse.com er en nettside hvor man kan dele egne designtegninger med andre. Siden er et eksempel på en voksende kultur for å samarbeide med andre på nett, og der produksjonsprosesser åpnes opp for andre enn etablerte virksomheter . Enhver kan i prinsippet bli sin egen produktutvikler. Man kan finne tegninger for å printe bruksgjenstander som deksler til iPhone, sykkeldeler, pyntegjenstander eller brikker til spill.Hva er egentlig en 3D-printer? Les Teknologirådets «Saken forklart» om 3D-printing og fremtidens industriproduksjon her.

Kilde: Teknologirådet

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism