12 april 2014

Voldsom vekst innen solenergi

Foto: Isofoton.es
Per i dag dekkes under 1 prosent av verdens strømforbruk med solceller, men veksten har vært svært kraftig de siste årene. Produksjonskapasiteten globalt økte med 35 prosent bare i 2013, ifølge bransjeorganisasjonen EPIA.

– Jeg tror strømproduksjon med solceller vil få et vanvittig mye større omfang enn i dag, sier Erik Stensrud Marstein. Han leder Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology, hvor både forskningsinstitusjoner og solselskaper deltar.

Prisen per watt har falt over 90 prosent siden begynnelsen av 2000-tallet, ifølge Marstein. Offentlig subsidiering av solceller i land som Japan og Tyskland muliggjorde masseproduksjon, noe som fikk kostnadene til å stupe. Miljøreguleringene kan bli strengere, og stadig flere vanlige folk med solceller på taket selger egenprodusert elektrisitet via strømnettet.

Siden kraftselskapene har ansvaret for å vedlikeholde strømnettet i mange land, kan trusselen mot bransjen bli et problem også for resten av samfunnet. Så lenge dette problemet ikke er løst, tror Marstein det blir vanskelig å dekke mer enn halvparten av strømforbruket med fornybar energi. Samtidig framholder han at solceller både i kraftverk og på hustak vil bli svært mye vanligere de neste tiårene.

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism