30 mai 2014

Ønsker større åpenhet om kjemikaliebruk

I D2 dokumenteres det at mennesker utsettes for tusenvis av nye kjemikalier, som forskerne ikke aner virkningen av. I 1912 var det registrert 12.000 substanser i verdens største base over kjemikalier. Ifjor var antallet hele 75 millioner i databasen Chemical Abstract Service (CAS). De aller fleste kjemikaliene som er i kommersielt bruk i dag er aldri blitt testet i det hele tatt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Den tidligere sjefen for Kemikalieinspektionen i Sverige, Ethel Forsberg, mener vi er «marinert i miljøgifter». Nå krever hun full åpenhet fra industrien. Hun foreslår at det lages ingredienslister, slike som matvarer og kosmetikk har i dag.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, synes Forsberg har gode poenger. Han mener at i det minste burde produktene som inneholder dagens kjente, skadelig miljøgifter være merket. Noe slikt krav om merking finnes ikke i dag.

Instefjord mener at det viktigste er å påpeke at det er myndighetene som må sørge for at forbrukeren ikke får i seg miljøgifter.

− Å overlate ansvaret til forbrukeren er ikke akseptabelt.

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism