05 august 2014

Bærekraftige bygg i tegl

Høgskolen i Bergen åpnet sitt nybygg den 4. august. Dette er et eksempel på et bygg som bruker mye tegl, men de danske arkitektene gikk til hjemlandet for å hente steinen. Jeg hadde gjerne sett at de brukte norsk tegl, men her er det kun Bratsberg tegl som fremdeles leverer.
Europeiske arkitekter ser generelt murstein som det mest bærekraftige byggemateriale til fasader. Det viser en ny internasjonal rapport der 1600 arkitekter fra 8 europeiske land har medvirket. Arkitektene som er med i undersøkelsen kommer blant annet fra Tyskland, Spania, Italia, England og Frankrike.

I Skandinavia ser man en lignende tendens blant arkitekter, da de foretrekker murstein fremfor andre fasadematerialer i deres egen privatbolig. Undersøkelser fra Lunds Tekniske Høyskole viser at cirka 2 ut av 3 svenske arkitekter foretrekker selv å bo i murte teglhus. Det skyldes blant annet mursteins holdbarhet og det lille behovet for vedlikehold.

Les om norske teglverk på www.teglverk.no

"Det er egenskaper som en holdbarhet på minst 150 år for tegl og et minimalt behov for vedlikehold som er med til å plassere murstein blant de mest bærekraftige byggematerialer på markedet. Med det kommer fordelen ved et riktig godt inneklima samt gode sosiale forhold slik som arkitektonisk verdi og øket brannsikkerhet. I tillegg er det ingen behov eller risiko ved deponering og over 95 % av nedbrutt tegl resirkuleres. Dette medfører at det kommer en høy score for de økonomiske indikatorene for det murte bygget med tegltak, og også en meget høy gjensalgs-verdi." , sier Tommy Bisgaard, direktør for Byggitegl.no.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism