17 september 2014

Har bygget plusshus for fremtiden

Det som blir betegnet som Nord-Europas «råeste» plusshus kan lade eiernes elbil og varme opp svømmebassenget, eller sende ut strøm til strømnettet. Alt oppnås med egenprodusert strøm og varme.


Prosjektet, som kalles Multikomfort, er et samarbeid mellom Brødrene Dahl, Optimera, Snøhetta og forskningssenteret ZEB hos Sintef. Det vil være innredet som en familiebolig, men skal kun brukes som demonstrasjonshus. Målet er å få byggebransjen til å bruke løsningene.Det totale energibehovet er beregnet til 16.387 kWh, men er redusert til 6900 kWh på grunn av energigjenvinning fra gråvann (vann fra vask, dusj osv.), bergvarme, solfanger som varmer opp vann og elektrisitet fra solceller.

Prosjektet er ganske rått, både med tanke på energiløsninger, men vel så mye arkitekturmessig, sier Anne G. Lien, daglig leder og seniorforsker i Sintef Byggforsk.

- Et kompakt hus med enkel form er en fordel med tanke på kostnader. Selve huset er oppnåelig kostnadsmessig, men foreløpig er det litt dyrt med solcellepanel i Norge. For at det skal være god økonomi i et hus med solceller, må vi ha en god avtale med energiselskapet om å levere overskudd om sommeren og få den tilbake om vinteren, sier Lien.

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism