19 mars 2015

Høy nabo til Oslo PlazaEntra ASA kjøpte eiendommen på Lilletorget 1 i fjor sommer, og planlegger nå et nytt bygg på tomten. Det skal være et såkalt plusshus, som produserer mer energi enn det bruker. Kriteriet i konkurransen var at bygget skal produsere et overskudd på minimum 2 kWh pr. kvadratmeter.

– Vi har mottatt 16 svært gode bidrag, med både innovative og mer tradisjonelle tekniske løsninger og flott arkitektur, sier Kristin Haug Lund, juryleder og direktør Prosjektutvikling og teknisk i Entra.

- Nesten alle forslagene dreier seg om bygg som er omtrent like høye som Plaza, sier Lund.

Flere arkitekter har tegnet bygg med solcellepanel på vegger eller tak.

- Energi og miljø er sentrale kriterier som vektlegges ting i konkurransen. Vi er avhengige av en eller annen form for energiproduksjon i bygget, men dette kan også komme fra andre løsninger enn solceller, for eksempel innovative løsninger som biokraftverk, vindturbiner, algeproduksjon og islager for varme og kjøling, sier Lund.

Byutviklingsbyråd Byråd Bård Folke Fredriksen presiserer at bystyret ble enige om at Plaza skulle være det høyeste punktet da høyhusplanen for området rundt Oslo S ble behandlet.

- Men trekanten mellom Oslo S, Barcode og Vaterland kan romme noen flere høyhus enn i dag. Så jeg er positiv til at man undersøker muligheten til å bygge høyere i dette området, sier Fredriksen.

Juryen skal plukke ut et knippe med forslag som de skal vurdere nærmere. Vinneren skal kåres i løpet av juni 2015. Arkitektene bak de ulike forslagene er foreløpig anonyme.

Kilde: osloby

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism