14 mai 2015

Enkle hus som puster

- Hvis teknikken får styre oss, er det bare godt for tall, ikke for folk, sier arkitekt August Schmidt, og tar til orde for arkitektenes samfunnsoppdrag: Å lage gode, sunne boliger, uten at det koster mer enn et standardisert hus.

Schmidt har realisert tanken, og bygget et trehus på omtrent 120 kvadratmeter. Bygget i gran, furu og cellulosefiber – fra tak og ytterkledning til isolasjon, råbygg og innerkledning. Hensikten er blant annet å lære opp bransjen.

– Dette huset er bygget for å vise at det er mulig å bygge et teknisk enkelt, men innovativt, miljøvennlig og energibesparende hus. Et solid og sunt hus som står i generasjoner, og ikke minst et vakkert hus som gir glede i hverdagen, sier Schmidt.

– For meg som arkitekt er materialkvalitet veldig viktig. Det må være bærekraftig. Ofte er sistnevnte kun knyttet til energisparing, ikke til detaljer og utførelse. Et hus med 50 års levetid er for lite. Og hvis dette huset skal rives om 100 år, vil det ende opp i stort sett bare resirkulerbart, ubehandlet tre – ingen fiffige sammenlimte produkter og gips, sier han.

Kilde: tu.no/bygg:

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism