03 februar 2016

Nordens første boligfelt med nullhus

Nordens første nullhus-boligfelt på Skarpnes var opprinnelig planlagt med solfangere på veggene som skulle virke sammen med energibrønner. Under utviklingen av prosjektet har de imidlertid bestemt seg for å kutte ut solfangerne og benytte solceller i stedet. Disse har er en virkningsgrad på 19,5 prosent. Det huset som har den mest ugunstige beliggenheten og skal generere rundt 6600 kWh i året. De andre husene vil kunne gi 200–300 kWh mer. Solcellene til boligfeltet koster 3000 kroner per m², eller 130.000 kroner per hus.

Skanskas passivhusekspert Tor Helge Dokka mener det er for tidlig å spå solfangerens død. Men det har vært en klar tendens de siste årene til at prisen på solceller går ned mens prisen på solfangere står stille.

Dokkas foreløpige konklusjon er at en varmepumpeløsning basert på energibrønn, og som driftes med solstrøm fra et litt større solcelleanlegg, er mer lønnsom enn et kombinert solfanger- og varmepumpesystem med et litt mindre solcellesystem.

– I tillegg blir det også et enklere og mer driftssikkert varmesystem. Samtidig er det flere miljøer som jobber med løsninger der solvarme er en viktig bit som kan snu denne trenden vi ser nå. Vi trenger denne konkurransen i fremtidens bygg, sier Dokka.

Kilde: TU.no og Skanska

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism