04 april 2016

Seminar om arkitektur og demokrati

Kunstprosjektet Oslo Pilot har tidligere invitert til debatt om hva Oslos historiske bygninger skal brukes til i fremtiden.
Hvor åpen og offentlig er egentlig debatten om arkitektur i store statlige byggeprosjekter? Hva skal til for at det oppstår offentlig debatt om byggeprosjekter?

Er en offentlig arkitekturdebatt viktig og ønskelig, eller bør folk stole på at forvaltningsvesen og fagekspertise gjør gode og kloke valg på fellesskapets vegne? Hvem bryr seg, egentlig?

Og for de som bryr seg; Hvor lett er det å få offentlighetens oppmerksomhet i dagens fragmenterte medievirkelighet?

Stortinget inviterer til fagseminaret «Arkitektur og demokrati – åpenhet og debatt om offentlige byggeoppgaver», i lagtingssalen onsdag 27. april kl. 11.30. Seminaret arrangeres i samarbeid med Nasjonalmuseet – Arkitektur.

Debatten om stortingsbygningens plassering og form var den største arkitekturdebatten på 1800-tallet. Bygningen ble heftig diskutert gjennom flere tiår, både i pressen og på Stortinget. Da spørsmålet om bygningens fremtid ble behandlet på 1940- og 50-tallet, ble avisenes forsider igjen ryddet. Skulle man flytte ut eller rive, eller skulle bygget moderniseres og ombygges? Debatten om stortingsbygningens oppføring på 1800-tallet og byggets modernisering på 1900-tallet holdt høy temperatur. Vi spør: Hvor har det blitt av den brede og åpne debatten om offentlige bygningers skjebne i dag?

Seminaret åpnes av stortingspresident Olemic Thommessen. Videre blir det paneldebatt med aktuelle bidragsytere fra det offentlige ordskiftet om arkitektur. Innlegg ved blant annet Siri Hoem i Fortidsminneforeningen, Even Smith-Wergeland ved HIOA og OsloPilot-prosjektet og Tore Slaata, professor, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, tidligere forsker ved UiO og leder av forskningsprosjektetKunst! Makt!. Moderator er Hilde Sandvik, journalist og mangeårig kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

Etter seminaret blir det servert forfriskninger og det vil bli tilbudt omvisning i Stortingets jubileumsutstilling. Varighet ca. kl. 11.30–14.00.

Seminaret er gratis og åpent for alle, men krever forhåndspåmelding innen 21. april.

Gå til påmeldingsskjema her.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism