29 mars 2018

Bygger verdens "smarteste" kontorbygg på Sola

Smartbygget ”The Edge” i Amsterdam kaller seg det grønneste og mest intelligente bygget i verden med over 25.000 sensorer som registrerer og lærer. Atea besøkte The Edge og andre signaturbygg i Smart-klassen rundt om før de startet på sitt eget prosjekt på Sola.

Smartbygg-ordet er i utstrakt bruk – det er også ansett for å være det neste ”viktige” i bygge bransjen, og flere såkalte smartbygg er under planlegging. Men til tross for at det ikke finnes noen klar definisjon av hva smartbygg er, kan en med bakgrunn i mål om digitalisering og smarte samfunn sannsynliggjøre at generelle målsetninger for smartbygg er følgende: Miljø og energiforbruk, effektivitet og produktivitet, innemiljø, fornøydhet, sikkerhet, fleksibilitet og tilpasningsevne, økonomi og effektivisering

I bygget på Sola skal sensorer hele tiden ha kontroll på hvor mange og hvem, som oppholder seg hvor. Det er individuell energimåling av hver enkelt ansatt. Mobilapplikasjonen foreslår ledig kontorplass ut fra brukerens preferanser.

Sensorer på lyskilder kommuniserer med yr.no slik at temperaturen og styrken på lyset holder seg på 21 grader uavhengig av solskjerming, om det er temperaturen brukeren foretrekker. Maten i kantinen kan forhåndsbestilles, betalingen skjer automatisk. Tallerkenene har sensorer som måler hva som blir spist.

Litt i meste laget kanskje. Tallerkener med sensorer? Her må det da være vel så greit å måle avfall satt opp mot det som som lastes på. Individuell energimåling høres også ut som noe en gjerne vil betakke seg for. Mye data er kanskje fint, men hold det på et aggregert nivå, ikke knyttet til individer.


Kilde: Tu.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism