20 mars 2018

Verdens første havturbinpark som bygges uten subsidier

Vattenfall har fåtten kontrakt for å utvikle to nederlandske havvindparker, Kust Zuid. Disse vindturbinparkene skal bygges innen 2022 og blir med det de første som bygges uten subsider. Ifølge Vattenfall vil parkene få en kapasitet på 700-750 MW. Det er nok strømi til 1-1,5 millioner boliger.

Nullstøtte betyr at vindparkene vil måtte selge elektrisiteten på markedet i stedet for å være garantert en viss pris. Dette lar seg nå gjøre fordi kostnadene for havvind har blitt kraftig redusert, samtidig som produsentene varsler stadig større turbiner. Helt uten støtte er det imidlertid ikke, da den nederlandske regjeringen tar noe av risikoen ved utbyggingen, for eksempel knyttet til kostnadene ved nettforbindelsen.

I fjor vant de første subsidiefrie havvind-utbyggingene auksjoner i Tyskland. Disse prosjektene vil imidlertid ikke bygges ut før i 2024-5. Det betyr at de nederlandske vindparkene kommer først.

I desember uttalte fornybarsjefen Irene Rummelhoff til offshorewind.biz at hun hadde tro på at Statoil ville lykkes med sitt tilbud. Men denne gangen var det altså Vattenfall som stakk av med prosjektet.

Kilde: Tu.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism