24 februar 2019

Turistforeningens nye dagsturhytter

Alle foto: Tor Even Mathisen
Den Norske Turistforening (DNT) har nylig fullført den første av en serie dagsturhytter. Målet er å tilrettelegge for at flere kan få oppleve gleden av å gå i fjellet.

Den norske fjellheimen byr på noen av Europas vakreste utsiktspunkter, men flere er krevende å nå for mindre erfarne fjellvandrere. Ved å tilby besøkende et sted å søke ly og samle krefter, skal den nye dagshytta i Hammerfest gjøre det mulig for flere å oppleve denne fantastiske plassen.

Planleggingen av prosjektet begynte i 2015. For arkitektene hos norske SPINN Arkitekter og engelske Format Engineers var det helt essensielt å sikre en glidende overgang til den storslåtte naturen rundt hytta.

Ideen bak turhyttekonseptet ”Varden” var å skape en unik turhytte for Hammerfest og Omegn Turlag som er inspirert av den flotte naturen i Hammerfest. Turhyttene på Storefjell og Tyven passer inn i terrenget som en stor stein med en avrundet og værbitt utvendig form. Interiøret er lunt og du kan varme deg ved peisen og nyte utsikten beskyttet fra vær og vind.Den avrundete formen holder seg naturlig fri for snø, reduserer vindtrykket, og er en materialeffektiv måte å bygge på. Formene er tilpasset terrenget basert på en 3D laser-skanning av området, og det er laget kutt for dører og vinduer basert på vindretning, utsikt og tilgjengelighet. Massivtre er synlig på innsiden av hytta, mens utsiden er dekket av takkpapp og en utvendig skjerm av tre som er behandlet med flammer basert på den japanske sho-shugi-ban metoden.

I dag står den første av de 15 m2 store hyttene klare. Det store vinduet lar besøkende nyte panoramautsikten i ly for de tidvis røffe forholdene utenfor.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism