18 november 2020

Autodesk kjøper norske Spacemaker

Jeg synes ikke det er lenge siden vi skrev om norske Spacemaker for første gang, men når er det klart at selskapet kjøpes opp av Autodesk for 2,2 milliarder kroner. I tillegg kommer selskapets kontanter og et aksjeprogram for ansatte på ca. 185 millioner kroner. Spacemaker bruker kunstig intelligens for å optimalisere eiendomsprosjekter og bidrar til å utvikle mer bærekraftige byer og nabolag over hele verden. På kort tid har selskapet vokst til 115 ansatte fordelt på kontorer i syv land. Nå blir de en del av Autodesk, et av verdens største selskaper innenfor AEC-programvare.

Spacemaker ble startet i 2016 og er basert i Oslo. Selskapet har utviklet en skybasert AI-teknologi som gjør det mulig for arkitekter, byplanleggere og eiendomsutviklere å optimalisere potensialet til en utviklingstomt, spesielt i tidlig fase av planleggingen. Teamet på 115 ansatte består blant annet av matematikere, systemutviklere, arkitekter, og designere.

– Spacemaker er beviset på kraften som ligger i bedre innsikt og automatisering, som igjen gir designere mulighet til å teste urbane designideer på få minutter. Når vi vet at planeten vår vil få 2 milliarder flere beboere innen 2050, må utviklingshastighet og bærekraftig byplanlegging få høy prioritet. Teknologien til Spacemaker legger til rette for et skifte i hvordan vi forestiller oss og bygger byer, til fordel for både mennesker og miljøet, sier Andrew Anagnost, administrerende direktør og president i Autodesk.

På vei inn i 2020 var ikke et salg en del av planene til Spacemaker. For de tre gründerne er imidlertid klimaendringer og befolkningsvekst store utfordringer som de mener byggenæringen raskt må ta tak i. Med tanke på de globale, positive påvirkningsmulighetene som ligger i Spacemakers plattform, var grunnleggerne nysgjerrige på å lære mer om Autodesk. Særlig siden Autodesk har et verdensomspennende omfang, og allerede kan vise til suksess med å drive hele bransjen fremover.

Spacemaker vil fortsette å ha sitt hovedkontor i Oslo, og skal ledes av det nåværende lederteamet med Håvard Haukeland i spissen. Vi gleder oss veldig til å utforske nye muligheter sammen som ett lag.

Spacemaker har hatt suksess med store eiendomsutviklere, både i Norge og utenfor landegrensene. En av de er OBOS, som også kom inn som en tidlig investor. I OBOS er de glade for å høre at Spacemaker nå skal bli en del av Autodesk, og fortsette arbeidet med å transformere byggebransjen verden over. 

– Dette resulterer i økt lønnsomhet i prosjekter, og, enda viktigere, forbedrer vår evne til å bekjempe klimaendringer med mer bærekraftig eiendomsutvikling. Utfordrere som Spacemaker er en del av denne løsningen, og det er viktig å gi dem den skalaen de trenger for å være effektive. Som en tidlig investor og bruker av teknologien er jeg utrolig glad for at Spacemaker nå slår seg sammen med Autodesk. Ekstra moro blir det se norskfødt teknologi bidra til å forvandle bransjen i global skala, sier Daniel Kjørberg Siraj, administrerende direktør i OBOS. 

Spacemaker ser på sammenslåingen med Autodesk som en stor mulighet for norsk teknologi til å ta større plass på verdensscenen, og mener dette oppkjøpet vil være til nytte for både selskapet og norske teknologitalenter. 

– Med Autodesk på laget får vi en internasjonal arena for teknologikompetanse og innovasjon fra Norge. Dette vil medføre flere spennende jobber her hjemme og muligheter for lokalt talent til å ta steget opp. Fremover skal vi fortsette å utvikle verdensledende teknologi, og dette arbeidet skal ledes fra vår base her i Oslo, avslutter Carl Christensen, CTO og med-gründer av Spacemaker.


Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism