03 april 2006

Moderniserer Hardanger Bestikk

Industridesigneren Per Finne (37) fikk frie tøyler da han gikk i gang med å designe Hardanger Bestikk sin nye serie «Zara».

Hardanger Bestikk gjør det godt, ikke minst fordi bedriften er flinke når det gjelder å se designet som noe mer enn visuell og praktisk form. Økonomisk produksjon er like viktig, i det minste dersom det er et mål å holde på produksjonen her i Norge, noe jo Norsk Stål har hatt problemer med.

- Alt for mange fokuserer berre på sjølve designet til bestikket. Men dei må og vera i stand til å sjå totalpakken. Vi i verksemda må vera i stand til å produsera det som vert designa, innafor dei rammene vi har. Per Finne tek omsyn til dette, seier Rune Leikvoll, dagleg leiar for verksemda i Kinsarvik.

«Zara» er den første serien Per Finne har designet helt alene. Resultatet er stilrent, et bestikk uten mønster og med runde former. Tankene går unektelig i retning av Tias Eckhoffs «Tiki», designet for Norsk Stålpress for en årrekke siden, samtidig som det også er klare forskjeller.

- Før eg tok til med arbeidet rota eg litt i gamle bestikkskuffer. «Zara» er på mange måtar inspirert av eldre bestikk. Det er mykje større enn forgjengarane, og har kanskje eit snev av kvinnekropp i seg, smiler Finne. Både gaffel og skei bøyer seg elegant opp frå bordet.

- Med «Zara» har eg vore oppteken av at forma i seg sjølv skal vera nok. Då treng ikkje bestikket ornament i tillegg. Det er mjukt, spenstig og røft, seier Finne. Storleiken på bestikket er og tilpassa utviklinga til tallerker.


«Zara» har så langt blitt godt mottatt på messer i Sverige og Norge. Samtlige norske butikker bestilte hele bestikket på direkte. Det er svært uvanlig for et nytt design.

www.hardanger-folkeblad.no.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism