14 oktober 2006

Norsk samtidsarkitektur 2000–2005Hålogaland teater
Foto: Elmer Laahne
Hva er de "beste" bygningene fra de fem siste årene? Hvilke nye bygninger vil få plass i norsk arkitekturhistorie? Det vil være ulike oppfatninger av dette, men et kvalifisert svar er den juryerte utstillingen "Norsk samtidsarkitektur 2000-2005" som Nasjonalmuseet åpner i Kunsthallen på Tullinløkka 14.10.06–07.01.07.

Norge er et rikt land med intens byggeaktivitet. Men i hvilken grad resulterer den store byggevirksomheten i markante kvalitetsbygninger? Store etablerte kontorer er representert i utstillingen, men den markerer også et gjennombrudd for en ny generasjon av norske arkitekter. Utstillingen er kuratert av Anne Marit Lunde.

Det er femte gang utstillingen produseres, og den er i ferd med å bli en tradisjon: Første versjon av "Norsk samtidsarkitektur" viste arbeider fra 1975-85, så fulgte 1985-90, 1990-1995 og deretter 1995-2000. Disse utstillingene er de mest omfattende mønstringene vi har av norsk samtidsarkitektur, og katalogene er blitt viktige dokumentasjonskilder for den som vil få en oversikt over norsk arkitektur fra 1975 frem til i dag.

Høydepunktene innen norsk samtidsarkitektur
Utstillingen viser høydepunktene innen norsk samtidsarkitektur ferdigstilt mellom 2000-2005. En fagjury har vurdert og valgt ut 50 bygninger fra de fem siste årene tegnet av norske arkitekter i Norge og utlandet. Byggene varierer i størrelse; fra interiørprosjekter, hytter og boliger til store komplekse anlegg, som for eksempel Bibliotheca Alexandrina av Snøhetta.

Noen arkitekter tar for seg det sosiale aspektetet, som Code:arkitekturs prosjekt Bosteder for hjemløse i Moss. Mens andre utmerker seg med en klar miljøprofil, som for eksempel arkitektfirmaet Helen & Hard i Stavanger som transformerer gamle brakker fra oljeindustrien til attraktive lavkostnadsleiligheter for unge.

Nasjonalmuseet

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism