25 mai 2007

Ingen vil bo i miljøhus

Prestisjeprosjektet med 32-miljøleiligheter på Smestadlunden i Lillehammer ble lansert med brask og bram, men de såkalt "miljømoderne" husene har ikke slått an i boligmarkedet.

Da prosjektet ble lansert skrev Gudbrandsdølen Dagningen blant annet følgende:
Mens Norge ellers er besatt av bioenergi og vannbåren varme, har ikke LOBB tenkt å fyre i det hele tatt på Smestadlunden Borettslag. Det vil si, sola skal få slippe inn. Det skal holde. - Vi skal være av de første til å bygge et fullskala borettslag for framtida, sier avtroppede LOBB-sjef Kai Hekne.
Svenskene har gjort det


LOBB samarbeider med SINTEF og Norsk Byggforskningsinstitutt om prosjektet. Dessuten har en delegasjon vært i Sverige for å kikke på hva svenskene gjør. De har for lengst bygd borettslag uten annen fyring enn solvarme. Svenskene som bor der, fryser ikke. Årsaken til det, er at boligene er isolert langt over dagens standard. Dessuten er boligenhetene aldeles tette. Kuldebruer fra konstruksjonen og kulderas ved vinduene er historie i framtidas leiligheter. - En av forutsetningen er at sammenføyningene er mye bedre enn de er i dag. Resultatet er at vi ikke har kuldelekkasje, sier Hekne.

Direktør Pål Sjetne i Lillehammer og Omegns Boligbyggelag sier han ikke aner hvorfor salget av de prosjekterte leilighetene står helt stille.

Fremtidige beboere loves en besparelse på strømregningen på inntil 70 prosent. Dette er mulig fordi man benytter mer isolasjon, tykkere vegger og et avansert ventilasjonssystem i bygningene. Dret vil også bli montert egne solfangere på takene som skal varme opp varmekabler i gulvene.

Ingen vil bo i miljøhus - Gudbrandsdalen og Lillehammer - NRK

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism