03 juni 2007

River kulturarven


Konstantin Melnikovs karakterisitske byggverkt (1927-29) er ikke direkte truet av riving, men av en massiv utbygging i nærområdet.

Over hele Moskva er de blitt et tema, stillasene og presenningene som plutselig dukker opp utenfor noen av byens mange verneverdige bygg. Når de kommer opp, er det allerede for sent å gjøre noe. Det tar ikke lange tiden før bygget er jevnet med jorden, kanskje står skallet igjen, men interiøret er tapt for alltid.

Aftenposten skriver at ifølge eksperter (se f eks Moscow architecture preservation society) er rundt 200 bygg av historisk verdi blitt revet i hovedstaden de siste fem årene.

- Hvis utviklingen i Moskva er noe å gå etter, vil vi snart ha den nyeste fortidskulturarven i verden, uttalte Aleksej Kometsj, direktør for instituttet for kunst-historie til Proekt Rossija i 2003.

- De river bygg som burde vært bevart, og så bygger de opp kopier av dem isteden. Dårlige kopier, forteller David Sarkisjan til Aftenposten. Han er direktør for det statlige arkitekturmuseet Sjtsjusev, og de ansatte ved museet har hendene fulle med å samle inn informasjon om byggene som forsvinner; mål, hvilke materialer som ble brukt og lignende. Alt blir lagret i museets arkiv, i håp om at informasjonen en dag skal komme til nytte igjen.

Han vet hva han snakker om. Rett utenfor arkitekturmuseet er det akkurat det som skjer. Bygningen Vojentorg, det tidligere militærutsalget, som stammet fra 1909, ble revet i 2004. Et nytt bygg, en kopi av det opprinnelige, er nå under oppføring. Men utbyggerne har gjort enkelte "forbedringer". Det karakteristiske flate taket er erstattet av ytterligere to etasjer, samt en diger kuppel på hjørnet.


River kulturarven

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism