24 juni 2007

Solcellevegg på Operaen

Norge er verdens største produsent av silisiumskiver for solceller. Nå har vi også fått en av verdens største glassfasader med integrerte solceller. Den finnes på operaen i Oslo og er 450 kvadratmeter stor. Solcellene skal levere 20 618 kilowattimer (kWh) energi i året. Det tilsvarer omtrent årsbehovet til en vanlig norsk enebolig.

Operaen er med i EU-prosjektet ECO-culture, som går ut på å spare energi gjennom bedre styring av lys, ventilasjon og varme og ved å gjøre detaljert energioppfølging.

Fakta om solcellene
Effekten på solcellene i operabygget er 35 kilowatt ved en innstråling på 1000 watt per kvadratmeter og en temperatur på 25 °C, hvilket er betingelser som ikke kan oppnås i virkeligheten.

All energi som produseres skal leveres direkte ut på strømnettet. Celletypen som benyttes er en såkalt ASE single crystalline black med lys grå screenprint på baksiden av hver solcelle.

Panelene, som er produsert av Saint Gobain Solar, har de fysiske målene 3,4 ganger 1,8 meter og er angivelig verdens største. Den nederste delen (2,8 meter) av foajeens glassfelt har ikke solceller. På nordsiden har deler av fasaden fått silketrykk i samme farge som solcellene. Dette for å begrense diffus solinnstråling.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism