21 oktober 2007

Skyskraper i St. Peterburg

Gazprom ønsker å bygge en 320 meter høy skyskraper i nærheten av St. Petersburgs historiske gamleby. Området står på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og motstanderne av byggingen mener skyskraperen vil ødelegge inntrykket av byen, som i dag er preget av lave hus, kanaler og barokkpalasser.

Det har ikke vært noen formell diskusjon om byggingen av skyskraperen. Opposisjonen har forsøkt å få til en folkeavstemning, men dette er blitt trenert av de lokale myndighetene.

Kritikerne mener byggeplanene symboliserer de problemene som dagens Russland sliter med. Statsselskaper som Gazprom har nærmest ubegrenset makt og støttes av et byråkratisk maskineri. Gazprom har dermed fått full råderett over tomten og en godkjenning som åpner for en uspesifisert utbygging.

De som støtter prosjektet, blant dem St. Petersburgs guvernør Valentina Matvijenko, mener Gazprom-bygget er en del av en etterlengtet fornyelse av byen. Hun tror skyskraperen vil puste liv inn i en nokså forfallen og folketom bydel.

- Vi har lagd skyskraperen så høy for at den skal se harmonisk og vakker ut. Den kunne vært lavere, men det ville blitt stygt, sier Aleksandr Dybal, som er visepresident for Gazproms avdeling Gazpromneft.

Kritikerne påpeker at skyskraperen vil bli stående rett overfor Smolny-katedralen, tegnet av italieneren Francesco Bartolomeo Rastrelli, og bygget på 1700-tallet.

dn.no - Et symbol på Putin-styret

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism