15 januar 2008

Klatrebaroner


Foto: Baumraum
D2.no skriver om en rekke firmaer i både Europa og USA har spesialisert seg på å lage hytter i trær der det virkelig går an å bo eller feriere - og som i tillegg har nyskapende og ypperlig design. De ligner heller lite på hytter i trær slik som vi gjerne tenker på dem - vaklevorne krypinn laget av barnehender. Det tyske trehyttefirmaet Baumraum lager ferdighytter til å sette opp i trærne. De har problemer med å holde tritt med etterspørselen.

- Vi får henvendelser fra hele verden: Brasil, USA, Italia, Ungarn, India, Russland, forteller sjefen for firmaet, Andreas Wenning.

En fransk kollega av ham, Alains Laurens, står i verkstedet sitt i Sør-Frankrike der han har travle dager. Han leder designbyrået La Cabane Perchée som også har spesialisert seg på å tegne - og bygge - hytter i trær.

- Vi opplever en veldig pågang, sier Laurens, som bygger for både hotelleiere og privatpersoner.

I år skal han bygge hele 35 hytter. Og på vestkysten av USA sitter den gamle trehytteguruen Peter Nelson, som i tillegg til å skrive praktbøker om hytter i trær, også bygger dem. I år bygger han 25 hytter, i motsetning til ti i 2004. Og i New York har Roderick Romero hatt mer enn nok å gjøre etter at han bygde en trehytte for Sting.


Foto: Baumraum
I boken «Klatrebaronen» skriver den italienske forfatteren Italo Calvino om guttungen Cosimo som lever hele livet i tretoppene. En dag nekter han å spise snegler til middag, ender i en stor krangel med faren sin og vips, så klatrer Cosimo opp i en eik i hagen, til fuglene og friheten og langt unna en verden han ikke helt liker.

Dagens trehyttebyggere mener at det å rømme unna problemer nede på jorden - opp i en slags fantasiverden, eller en mer fantastisk verden - er en viktig grunn til at også voksne ønsker seg en hytte opp i tretoppene.

- Det er et gjemmested, det føles hemmelig og derfor trygt. Samtidig er det forbundet med eventyr og kanskje også med menneskets røtter som jegere, sier Wenning i Baumraum.

Han har bygd en nydelig hytte til seg selv høyt oppe i et tre utenfor Bremen. Der overnatter han når han virkelig trenger en god natts søvn.

D2.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism