27 oktober 2008

Vinnere av Statens designkonkurranse 2008

Blueroom designstudio, Kadabra produktdesign og Innovativoli industridesign er kåret til vinnere av Statens designkonkurranse 2008 med bidraget Blanke Ark.

Design og demokrati var tema for konkurransen hvor man ba designere bruke sine kreative og analytiske evner til å omforme svette gymsaler til verdige og innbydende valglokaler.Elleve bidrag ble vurdert i konkurransen og vinnerløsningen i hovedkategorien "valgmateriell" blir honorert med kr 150.000,-, med påfølgende oppdrag for videreutvikling på inntil kr 150.000,-.

Juryen var samstemte i å kåre løsningen Blanke Ark som vinner av konkurransen og er spesielt imponert over hvor godt bidraget lykkes med å løse utfordringene knyttet til tilgjengelighet og universell utforming. Gjennom en oppfinnsom, innovativ og tiltalende bordløsning inne i valgavlukket, sørger man for at det bare trengs én type avlukke for både rullestolbrukere og gående.

Juryen mener løsningen er svært spennende. Man lykkes uten å overdimensjonere avlukket, blant annet fordi det er åpent i front slik at rullestolbrukere kan komme godt innunder bordet. Løsningen for lukning av forhenget er enkel å bruke. Smarte løsninger som ledelinjer, markering foran og på dører og mønsterbruk på stemmeseddelen bygger opp under inntrykket av designere som tar velgeren på alvor.

I det visuelle er det også lagt vekt på universell utforming på en måte som vil gjøre stemmegivningen enkel for alle. For å oppnå dette brukes piktogrammer, gjennomgående markørfarge i orange, punktskrift på stemmeseddelkassettene, gode kontraster og lesbar, godt variert skrifttype.

Hovedutfordringen med stemmeseddelen er å gjøre det lettere for brukeren å forstå hvordan den skal brettes. Dette har designerne bak Blanke Ark løst på en god måte, gjennom tydelig forskjell på utside og innside, piktogrammer for å vise fremgangsmåte og en markering på innsiden som passer til utsiden.

Det helhetlige estetiske uttrykket bygger opp under valget som en høytidelig, viktig handling, både gjennom den grafiske profilen og en gjennomført høy kvalitet i utformingen av avlukke og valgurne. Valgurnen har et moderne uttrykk og er enkel å bruke både for velgerne og valgfunksjonærene. Avlukket er innovativt, funksjonelt og gir er godt visuelt inntrykk. Bruken av et mønsteret på avlukket gjør dem mer tiltalende og tydelige i rommet.

Bruk av riksvåpenet i logo må avklares. Juryen mener imidlertid at bidraget vil fungere like bra uten riksvåpen. Den gjennomgående høye kvaliteten på bidraget, viser at designere vil klare å innføre eventuelle endringer på en god måte. Den visuelle profilen kan oppleves som noe militær og statisk. Øvrige innvendinger fra juryen var på detaljnivå, og vil greit kunne løses under videre bearbeiding.

Vinnerløsningen kjennetegnes av mange smarte løsninger som utgjør en tidløs, elegant helhet. Totalinntrykket er en særs god gjennomarbeidet løsning som vil gi en høytidelig, moderne og attraktiv ramme rundt valget, som er funksjonell og som tar alle velgere på alvor.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism