21 februar 2009

Passivhus trenger ikke koste mye

Du kan bygge et passivhus og selge det for normal pris hvis du planlegger riktig. Det var Tor Helge Dokkas budskap under det første møtet i en serie som skal følge planlegging og bygging av de 128 leilighetene med passivhusstandard på Hamaresanden i Kristiansand. Møtene fokuserer på de utfordringene som arkitekt og utbygger støter på underveis.

Tor Helge Dokka fra SINTEF/Byggforsk er spesialist på passivhus. Han presenterte Løvåshagen prosjektet fra Bergen og så seniorboligene på Hamresanden i lys av dette. Den største forskjellen bortsett fra omfanget er at i Kristiansand skal alle leilighetene bygges i heltre elementer og med gjennomgående passivhus standard.

Han utfordret byggebransjen til å ta et tak for å redusere klimagassutslippene ved å bygge passivhus med kun 20 prosent av dagens energiforbruk.

- Det behøver ikke koste mer enn normalt så lenge dere planlegger godt og gjør de rette tingene. Tetthetsutfordringene blir vanligvis lagt på håndverkerne, men det holder ikke. Det må inn i prosjekteringen fra starten av, understreket Dokka før han ble mer konkret:

- Veldig mange byggskader oppstår fordi det er store luftlekkasjer i bygningskroppen som fører til at varmluft føres ut i vegg- og takkonstrusjoner. Der vil det kondensere om vinteren, og på sikt kunne skape både innmiljøproblemer og råteskader. For å hindre dette må dere være nøye med valg og tetting rundt vinduer, kontinuerlig tetting utvendig i overganger vegg/tak og vegg/gulv samt i tekniske gjennomføringer. Utvendig må det være helt vindtett og godt tapet, mens innvendig er det tilstrekkelig med dampbrems for å hindre varmelekkasje, forklarte han.

De godt isolerte leilighetene på Hamresanden blir såkalt null-utslipp bygg som er selvforsynt på energi. Solfangere på taket vil dekke 50 prosent av varmtvannsbehovet og 20 prosent av oppvarmingsbehovet. Resten av energien skal en felles varmesentral fyrt med pellets ta hånd om. Dette prosjekteres i disse dager av noen energistudenter på UiA i Grimstad. Overskuddsvarmen fra solfangerne i perioden fra februar til oktober er nok til å varme opp bassengvannet i det nye hotellet som også skal bygges på Hamresanden.

- Dette prosjektet er ti år forut for sin tid. Et energikrav på null kan vi vente oss kommer rundt år 2022, derfor blir Gurines seniorboliger et fyrtårneksempel for de som vil satse på miljøvennlig bygging, sa Dokka.

Passivhus trenger ikke være dyrt å bygge - Passivhus - Husbanken

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism