05 august 2011

Norges viktigste offentlige bygg

Kunstnernes Hus i Oslo ble kåret til vinner da Dagbladets arkitektpanel valgte ut Norges ti viktigste offentlige bygg. Kunstnernes Hus, bygd i 1930, markerer overgangen mellom nyklassisisme og funksjonalisme. Bygget er tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas.
Foto: Hans-Petter Fjeld / Wikipedia
Etter mange års innsamling av penger og leting etter en passende tomt for et kunstnernes hus, kunne Bildende Kunstneres Styre i 1927 kjøpe tomten i Wergelandsveien 17. I 1928 ble arkitektkonkurransen utlyst. Deltagerne i konkurransen var bundet av en rekke klausuler og bestemmelser, både når det gjaldt utnyttelse av tomten og bygningens høyde som skulle være 15,4 meter til gesims. Det skulle være overlys i utstillingssalene og plasseringen av inngangpartiet var også bestemt, slik at bygningen skulle tilpasses omgivelsene.

Bygningen er støpt i betong. Utvendig er den øverste kompakte delen kledd med teglstein som er lagt i mønster for å vise at de ikke er bærende. Bygningens nedre del er hvitpusset med en bred baldakin som danner tak over terrassen som strekker seg over hele bygningens fasade mot Slottsparken. I den bakre del av bygningen ble det innredet lokaler for utleie til Statens Kunstakademi med klasserom og professoratelierer i tre etasjer.

Den øvrige listen ser slik ut:

  1. Kunstnernes Hus.
  2. Den Nordiske Paviljongen i Venezia, tegnet av Sverre Fehn.
  3. Ishavskatedralen, tegnet av Jan Ove Hovig.
  4. St. Hallvard Kirke og Kloster, tegnet av Lund & Slaatto.
  5. Storhamarlåven, tegnet av Sverre Fehn.
  6. Oslo Rådhus, tegnet av Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson.
  7. Røldal-Suldal vannkraftanlegg, tegnet av Geir Grung og Georg Greve.
  8. Ingierstrand Bad, tegnet av Ole Lind Schistad og Eivind Moestue.
  9. Sundts Varemagasin, tegnet av Per G. Grieg.
  10. Operahuset i Bjørvika, tegnet av Snøhetta.


Kilde: Dagbladet.no og kunstnerneshus.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism