03 juni 2012

Oslos nye storbibliotek

Deichmanskes hovedbibliotek skal være utadvendt, også på innsiden. I bygningens første etasje er det kafeer, aviskiosker og informasjonsskranker. Men det er også plass til stillhet i det nye biblioteket. Bygget blir roligere jo høyere man kommer, med en egen etasje for fordypning på toppen.Deichmanske i Bjørvika vil bli Norges første passivhus (et bygg med lavt energibehov) i sin bygningskategori. Bygget tilfredsstiller kravet om 50 prosent kutt i klimagassregnskapet. Fasaden er laget av glass og komposittmateriale, en byggemasse som gir svært god isolasjon.

For å sikre lys inne i det dype biblioteket, slynger tre lyssjakter seg gjennom bygget. Sjaktene henter sollys fra taket, som kastes videre ned i bygningen.

- Vi kan foreløpig ikke si noe om prisen. Forprosjektet må først kvalitetssikres av et eksternt selskap. Det vil skje i sommer og til høsten. Deretter skal bystyret ta endelig stilling til prosjektet i desember. Da vil også prisen komme på bordet, sier Gunnar A Leganger.

Om bystyret godkjenner det store Deichmanske-prosjektet, vil byggingen starte i 2013 og det ferdige biblioteket vil stå ferdig i 2016.

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism