27 november 2012

Bedre byggeledelse skal gi lavere kostnader

NTNU, SINTEF, Statsbygg, Jernbaneverket, Skanska, Rambøll og Metier gått sammen om initiativet BA2015 med målsetting om å øke lønnsomheten i byggenæringen.
– Byggherrer legger ubevisst inn elementer som gjør effektiv bygging vanskelig. Arkitekter tegner mye rart inn i byggene som driver prisene opp og som fort blir kilder til feil, sier byggeleder Øystein Hvattum i AF-gruppen.

– Omtrentlig planlegging. Dårlig kvalitet, feil, surr og sommel på byggeplassen. Byggherrer som kjøper tjenester uten å vite egentlig hva de vil ha. Og leverandører som ikke helt vet hva de – og andre – skal levere. Resultatet er kok, kaos og svindyre byggeprosjekter, overskridelser og forsinkelser. En ukultur har festet seg – ikke minst fordi markedet har vært villige til å betale for forsinkelser og kostnadssprekker. Men nå har omkostningene blitt for store, innser Halvard Kilde i konsulentselskapet Metier.

Gjennom prosjektet BA 2015 ønsker en å samle «beste praksis» hos de gode aktørene i bransjen. Ambisjonenen er det ikke noe å si på: "Gjennom å implementere internasjonal beste praksis tilpasset norske forhold, skal den norske BAE-næringen fremstå som ledende i verden".

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism