28 januar 2013

Casa Oslo

«Et annerledes hus. Annerledes enn alle hus jeg noensinne har tegnet», skriver Oscar Niemeyer i et brev til den norske kunst- og antikvitetshandleren Kaare Berntsen jr. på slutten av 1990-tallet. Den brasilianske stjernearkitekten som døde, 104 år gammel, i forrige måned, fortalte at han hadde prøvd ut mange løsninger, for omsider vendt tilbake, slik han så ofte gjør, til sine opprinnelige skisser.

Grunnplanet skulle stå på en søyle én meter over bakken, soverommet nede i søylen. «Den tekniske og strukturelle delen av huset tilfredsstiller meg spesielt». «Jeg har jobbet veldig hardt med denne løsningen, og føler meg veldig komfortabel med å forsvare den», skrev Niemeyer, som nok er best husket for å ha stått bak alle offentlige bygninger i Brasilia, Brasils hovedstad. Han tegnet omkring 600 prosjekter i løpet av sitt liv, men relativt få privatboliger.

En modell, samt originaltegningene, er det nærmeste «Casa Oslo» er kommet å bli en realitet. Prosjektet strandet av flere grunner: Selv om Niemeyer fikk en innføring i det norske klimaet, tegnet han huset med et tynt og uisolert betongskall; en boligentreprenør ga nordmennene et anslag på 18 millioner kroner for å isolere den nærmere 300 kvadratmeter store boligen. Norske byggtekniske krav er nok fremdeles ganske forskjellige enn de Niemeyer var vant med i Brasil.

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism