27 mars 2013

Den amerikanske ambassaden i Oslo

Den amerikanske ambassaden i Oslo.
Karl Teigens fotografier.
USAs ambassade i Oslo er tegnet av den finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen (1910–1961). Da ambassadebygget ble innviet i 1959 var Saarinen en internasjonal størrelse, det nærmeste vi kommer vår tids ”starchitects”. Han tegnet også den amerikanske ambassaden i London, som ble ferdigstilt i 1960. Andre av hans prosjekter er David S. Ingall Hockey Rink på Yale University i New Haven, Connecticut (1956) og Trans World Airlines Terminal på JFK International Airport i New York (1956–62).

Våren 1959 ble den amerikanske ambassaden i Oslo fotografert av Karl Teigen (1884–1969). Fotografiene av ambassadebygget er blant høydepunktene innen norsk modernistisk arkitekturfotografi, og ble brukt i presentasjonen av ambassadebygget i fagtidsskriftet Byggekunst.

Det utstuderte uttrykket i arkitekturfotografier er lett gjenkjennelig, og ofte karakterisert av store tomme flater og streng orden. Mennesker er ofte fraværende, hvis de i det hele tatt er til stede i motivene er det ofte som dekorative elementer eller skalaangivere. Karl Teigen arbeidet som regel i tråd med det etablerte modernistiske arkitekturfotografiet.

Teigens ambassadebilder er også en verdifull dokumentasjon av hvordan Saarinens bygning opprinnelig var utformet og innredet. Aambassaden skal nå flytte ut av bygningen.'

Kilde: Nasjonalmuseet.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism