17 juni 2013

Løpet kjørt for norsk vindkraft?

Foto: jinterwas
Sverige vil stå for det aller meste av utbyggingen av vindkraft i det norsk-svenske elsertifikat-samarbeidet de nærmeste årene. Norske selskaper må finne partnere nå hvis norsk vindkraft skal få sin del av elsertifkatstøtten.

– Det haster å komme på banen. For å rekke å få ny vindkraft på nett før 2020, må vindkraftselskapene ha en åpen dialog med hverandre og potensielle leverandører for å sikre tilgang til den beste og mest kostnadseffektive teknologien som finnes, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i NVE.

I Norge er det kun to vindkraftprosjekter under bygging i dag, mens det bygges for fullt i Sverige. Det er viktig at gitte konsesjoner blir utnyttet, hvis ikke vil investeringene skje i Sverige.

- Bransjen har fått støtteordningen de ba om, og det er gitt en rekke konsesjoner. Fornybar strøm vil være en ettertraktet vare i det lange løp, og Norge har gode vindforhold. Det er viktig med en industriell tilnærming for å utnytte stordriftsfordelene og oppnå gode priser hos leverandørene, understreker Sanderud

Manglende nettkapasitet er en utfordring for flere av de planlagte vindkraftprosjektene i Norge. NVE vil prioritere behandling av saker i områder med god nettkapasitet, gode nettløsninger og realiserbar økonomi.

- Vindkraftbransjen trenger solide investorer som kan tenke langsiktig. Lar vi sjansen til å bygge en livskraftig vindkraftindustri gå fra oss, vil det ikke bare gå ut over Norges mål om ny fornybar energi – men også viktig verdiskapning, arbeidsplasser og kompetanse vil gå tapt.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism