14 november 2013

Husveggene er fylt med halmballer

Faksimile: Aftenposten
- Hvem er det egentlig som vil bo i en tett plastpose?

Byggmester Piet Jensen tilhører en gruppe entusiaster som sverger til hus av halm. Han mener det er bedre å bygge med halm, treverk og leire for å få et hus som lever. De ønsker hus som er energieffektive og tette, men som samtidig puster og ventilerer seg selv.

- Kombinasjonen av tre og halm skyldes delvis at vi ønsket å bryte litt opp rent arkitektonisk. Det handler også om at det er lettere å sette inn vinduer i trevegger, forklarer huseierne Andreas Lydersen og Gunn Kjersti Bernås..

Paret satte seg godt inn i halmhusbygging før ideen fikk bli til en klar plan. Valget av arkitektkontor falt på Gaia arkitekter på Tjøme. Huset har en rekke energieffektive løsninger og består i all hovedsak av miljøvennlige naturmaterialer. Mye tid har også gått med til å skaffe og hente rimelige og brukte materialer. Alt i alt anslår Lydersen og Bernås at de har brukt mellom 3,2 og 3,5 millioner kroner på husbyggingen.

I dag er bare rundt åtti hus i Norge bygget med halm. Selve teknikken oppsto i Nebraska i USA rundt forrige århundreskifte, omtrent samtidig med den dampdrevne halmballpressa.

Det første norske halmhuset i nyere tid var et kretsløpshus i Søndre Tveter, Akershus, bygget i 1993. Dette ble kåret til Norges miljøhus.

Skal du bygge et halmhus, finnes det ingen ferdighusløsninger. Mange av dagens halmhus bygges gjennom en kombinasjon av kurs og workshops.

Du kan leser mer om halmhus på Norsk Jord- og Halmbyggerforenings side, halmhus.no

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism