09 juli 2014

Stor vekst i japansk solenergi

Japansk solcellekraftverk. Foto: Sakaori
Det forventes at Japan vil bygge ut 10300 mega watt solenergikapasitet i år – noe som er mer enn Kina. Dette skyldes jordskjelvet og tsunamien rammet Japan i 2011, da Fukushima-kraftverket ble ødelagt. I ettertid har Japan økt importen av kull, gass og olje kraftig for å erstatte kjernekraft som energikilde. Myndighetene vil riktignok åpne kjernekraftverkene og bygge nye, men samtidig ligger Japan an til å bygge ut mest ny solenergikapasitet i verden i år.

De største politiske partiene i Japan støtter omfattende energireformer som blant annet vil redusere innflytelsen til rundt 10 kraftselskaper i markedet. Fra 2016 skal kraftmarkedet åpnes for små aktører som investerer i egne solenergiprosjekter. Panasonic har etablert et selskap som skal kjøpe energi fra små private kraftprodusenter som har investert i solcellepaneler – ofte private hjem. Selskapet lover å betale en høyere pris enn dagens offentlige tariff.

- Situasjonen er som i internettets barndom hvor alle – fra frivillige organisasjoner til storselskaper – skulle bli internettleverandører. Det er vage forventninger om at det vil bli store muligheter i energisektoren, men det er uklart hva disse egentlig vil være, sier direktør Tetsunari Iida hos Institute for Sustainable Energy Policies til Japan Times.

Målet er at små kraftprodusenter skal forsyne 84 millioner hjem, selskaper og offentlige kontorer med energi. Dette er et marked myndighetene anslår er verdt rundt 7500 milliarder yen (460 milliarder kroner) i året.

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism