19 mars 2015

Høyhus uten skygge

Nettstedet Wired skriver om en interessant løsning på problemet med at skyskrapere sperrer for solen. Konseptet er utviklet av arkitektselskapet NBBJ, og baserer seg på kreativ og nøye planlagt bruk av speilflater. Idéen er å plassere to bygninger overfor hverandre, hvor veggen reflekterer sollyset på en slik måte at lyset følger skyggen som kastes av den andre bygningen gjennom dagen.

Det kreves en helt spesifikk kurve for å oppnå den ønskede effekten. Det var også avgjørende at den reflekterende flaten sørget for et behagelig, diffust lys. Etter mye prøving og feiling med diverse datamodeller endte arkitektene med en ganske «flat» fasong, med en smal base og en gradvis bredere profil oppover. Designet reduserer skyggene med rundt 60 prosent. Bygningen med «reflektor-veggen» vil fremdeles kaste skygge bakover, men løsningen kunne tilføre sollys til travle gater som befinner seg mellom de to bygningene.

Det finnes flere andre bygninger med lignende løsninger. Det er imidlertid et stadig økende behov for slike design. Bare i London planlegges det for eksempel rundt 250 nye skyskrapere.

Kilde: Tek.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism