27 juni 2016

Driver anleggsmaskinene med solceller

En fjerdedel av transportutslippene i Oslo kommer fra anleggsdrift. Hovedstaden vår er Europas raskest voksende by og byggeaktiviteten vil øke. Omsorgsbygg skal blant annet bygge flere sykehjem, barnehager og brannstasjoner.

Omsorgsbygg og Bellona skal nå samarbeide for å kutte utslipp fra byggeaktivitet. Omsorgsbygg er allerede i gang, og har for eksempel fjernet oljefyring i alle sine bygg og testet ut elektriske gravemaskiner.

Foto: Omsorgsbygg
I november i fjor installerte Omsorgsbygg 392 kvadratmeter med solceller, som skal levere mellom 45.000 og 50.000 kWt i året. Når har byggeplassen på Tåsen blitt landets første som kan drive anleggsmaskiner på strøm fra egne solceller.

Jan Gunnar Halstvedt, prosjektleder fra Wacker Neuson, forteller at de elektriske anleggsmaskinene har samme brukområde som de dieseldrevne. Fordelene er samtidig at de elektriske maskinen lager mye mindre støy,  samtidig som de er utslippsfrie.

Byggeplassen på Tåsen er nominert til en internasjonal klimakonkurranse av Oslo kommune. Omsorgsbygg jobber med å få mest mulig elektrisk drevet utstyr til sine byggeplasser.

– Dette er et langsiktig arbeid der vi gjennom dialog med markedet ser på hva vi kan stille krav til allerede i dag. Fossilfritt får vi til allerede, men det er fortsatt noe støy, lokale utslipp og bruk av biodrivstoff på byggeplassene våre. I løpet av noen år ser jeg for meg at mange av byggeplassene våre vil minne om dette, og ha elektriske anleggsmaskiner drevet av egne solceller på byggeplassen, sier Flemming Idsøe, prosjektleder for rehabiliteringen av trygdeboligene fra Omsorgsbygg..


Kilde: Tu.no og Bellona.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism