05 november 2016

Demonstrerer i Oslo og Bergen mot amerikansk oljerørledning

Photo: Carl Wycof
Norges største miljøorganisasjoner, samiske organisasjoner og diverse artister står bak helgas solidaritetsmarkering for amerikanske urfolk.

Arrangementet i Bergen foregår på lørdag 5. november i Torgallmenningen.

De protesterer mot oljerørledningen The Dakota Access Pipeline til 30 milliarder kroner. Ledningen vil bli 1900 kilometer lang, og gå gjennom de fire amerikanske delstatene Illionois, Iowa, Sør-Dakota og Nord-Dakota.

Det skal pumpes omtrent en halv million fat råolje per døgn ut av feltet, og norske investorer er med.
DNB har gitt et lån på 2,8 milliarder norske kroner. Oljefondet, Pensjonsfond utland, har investert 10,3 milliarder i aksjer og rentepapirer i fem selskaper som er bak prosjektet.

De norske involveringene har ført til protester både fra politiske partier og andre aktører i samfunnsdebatten.

– De må trekke seg ut fra dette prosjektet, sier Beaska Niillas. Han er leder i Norske Samers Riksforbund (NSR) og er en av talerne i Oslo-arrangementet.

NSR-lederen sier at det absolutt nytter å holde et slikt arrangement i Norge, til tross for at både Oslo og Bergen geografisk ligger langt fra USA og Standing Rock. Han har stor tro på at protestene i USA vil føre til et positivt resultat for urfolkene.

– Slike protester fører av og til frem. Sist det skjedde var da store protestaksjoner førte til at Keystone XL ble stoppet. Da var det en lignende folkebevegelse med støtte fra internasjonale organisasjoner som kjempet imot. Da måtte president Obama til slutt gripe inn og stoppe det hele på grunn av de enorme protestene.

Keystone XL er en oljerørledning som skulle bygges fra Canada til Houston i Texas, USA. Denne 1,700 miles (2.735 km) lange oljerørledningen satte Obama-administrasjonen en stopper for i november 2015. Nå er hele prosjektet skrinlagt.

Det er kanskje verd å nevne at vi i Norge f eks har Norpipe, som transporterer olje på bunnen av Nordsjøen, fra Ekofisk og til utskiping i Teesside.

Kilde: NRK

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism