25 september 2017

Y-blokken sto støtt etter bomben. La den stå!

Foto: Google
Siri Hoem, Fortidminneforeningen, skriver i Aftenposten at hadde det ikke vært for 22. juli 2011 ville Høyblokken og Y-blokken vært fredet nå. Som historiske regjeringsbygninger, som et modernistisk mesterverk og internasjonalt kunstverk.

Da kunne turister kommet til Picassos Fiskerne, slik de ledes av byguidene til Barnas frise på Arkitektenes hus i Barcelona – de to eneste bygningene i verden der Picassos betongkunst kan oppleves i et offentlig byrom. Hva gjør nordmennene med en slik kulturskatt?
/../
Politikerne må fris fra å gjøre dumme valg! Det er derfor de har et byråkrati og offentlige høringsprosesser. Fagbyråkratene skal bistå med kunnskap og langsiktighet. Folket skal høres.

Men i regjeringskvartalet har noen få politikere satt premissene selv og neglisjert faglige råd, fra embetsverk og kulturorganisasjoner i inn- og utland. Icomos og Europa Nostra har engasjert seg sterkt med appeller til regjeringen; ingen norsk rivesak har møtt tilsvarende protester. Men ministeren, Jan Tore Sanner, står steilt på sitt.
/../
Noen få politikere står på barrikadene for Y, men de fleste toer beskjemmet sine hender i sikkerhetsutredningen. Den som er brukt til å overtale Oslo bystyre og Picassos arvinger. Den som er hemmelig og strider mot sunn fornuft.

Fire eks-utenriksministre skrev nylig: «Samling av alle våre departementer på et sted kan ikke ivareta moderne sikkerhetshensyn.»

Når vi ser hvor politisk styrt prosessen om nytt regjeringskvartal har vært, er det grunn til å spørre om sikkerhetsutredningen er tilstrekkelig vidsynt eller et bestillingsverk begrenset av bilbombefokus.

Y-blokken må inngå som premiss for utvikling av regjeringskvartalet. Verneverdier, hensyn til byrom, samfunnssikkerhet og miljøvern taler for at hele konseptet må revurderes. Et stort steg tilbake vil være et fremskritt. Kjære nye regjering: Gi oss et verdig regjeringskvartal. La Y stå!

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism