21 oktober 2017

Statsbyggs havari

Hannah Ryggen vevde «Vi lever på en stjerne» til regjeringsbygningen i 1958. Kunstverket er en filosofisk fremstilling av mennesket i verden, og er ment å skulle minne politikerne hver dag om hvordan vi bør være mot hverandre og mot jorda vi lever på.
Erling Dokk Holm skriver om klagen som er levert etter Statsbyggs behandling av arkitektkonkurransen om regjeringskvartalet. Dokk Holm er nok heller ikke helt upartisk. Han har vært rådgiver for et av bidragene til arkitektkonkurransen. Det han skriver er likevel interesant.

Mange har spurt seg hvordan de som hadde tegnet reguleringsplanen og skisseprosjektet som lå til grunn for konkurransen kan få lov å delta i den.

Selv om man ikke er interessert i hverken byplanlegging eller arkitektur, utgjør den 23 sider lange klagen spennende lesning. Teksten er presis, klar som vann, og logisk i sine konklusjoner. Det som kommer frem i denne klagen er ingenting annet enn graverende:
  • Statsbygg har brutt regelverket om offentlige anskaffelser
  • Statsbygg sørget for at Team Urbis hadde eksklusiv tilgang til informasjon slik at de fikk vesentlige fordeler i konkurransen
  • To av Statsbyggs tre jurymedlemmer var inhabile
  • To av Statsbyggs jurymedlemmer hadde sett et utkast til vinnerforslaget allerede i 2015
  • Vinnerforslaget ble ikke bedømt anonymt
I en artikkel i Arkitektnytt signert Cecilie Klem, ble Statsbyggs ledelse intervjuet. Dette skjedde før klagen var levert. Arkitektnytt snakket med Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsleder Pål Weiby og prosjektleder Morten Danielsen. I dette intervjuet gjengis blant annet følgende ordveksling:

Arkitektnytt: – Så da kan dere, med referanse til den jobben dere har gjort, garantere at det som ble vinnerteamet ikke hadde noen informasjon som kunne gitt dem et konkurransefortrinn. Det kan dere svare helt entydig nei på?

Morten Danielsen: – Det er vår vurdering, ja.

I klagen dokumenteres det at dette ikke stemmer.


Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism