03 juni 2018

Dokumenterer kulturminner med VR


Professor Ramzi Hassan ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) benytter bilder tatt av kameradroner for å gjenskape ruinene til BIM (bygningsinformasjonsmodeller) som viser byggenes opprinnelige tilstand. På den måten vil fremtidige generasjoner alltid kunne se hvordan byggverkene var da de var nye.

Dette er en ny metode for å dokumentere kulturarv. Teknologien gjør prosessen mer effektiv, blant annet spares mye tid på at ikke landmålere må reise ut for å innhente nøyaktige målinger i terrenget. I tillegg er det billigere enn å bruke laserteknologi, for alt som trengs er en liten drone.I dag ødelegges viktige kulturminnesteder verden over på grunn av krigføring og plyndring, men også fordi turister og andre besøkende plukker med seg suvenirer fra ruinene, forteller Hassan. Særlig utsatt er stedene som skal ha en hellig betydning.

– Mange besøkende ønsker å ta med seg en stein som en velsignelse eller et minne, og sakte, men sikkert blir området tømt. Så denne teknologien hjelper oss med å overvåke ruinene. Vi fanger tidsbilder av disse historiske stedene og vil kunne oppdage hvis en stein mangler eller er blitt flyttet på, sier han.

Målet til Hassan er å lage en stor, digital plattform fylt med kulturminner fra hele verden.

Kilde: Tu.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism