06 august 2018

Fjordenhus av Olafur Eliasson


Fjordenhus er kunstneren Olafur Eliassons nye ikoniske bygning i vannkanten i Vejle i Danmark. Bygningen er den Eliassons første bygning og vil trolig bli et nytt landemerke. Første etasje er åpen hver dag fra 7 til 24.

Bygningen i Vejle havn er 9.000 kvadratmeter og består av fire overlappende sylindere som strekker seg 28 meter over vannet. Kunst og arkitektur møtes i Fjordenhus og meningen er at bygget skal være konstant dialog med det omkringliggende havet. Avhengig av hvor du befinner deg i bygningen vil det derfor være forskjellige utsyn til fjorden og havnen, innrammet av buede åpninger og vinduer.

– Jeg jobbet med bygget på samme måte som jeg jobber med kunstverkene mine. For meg må et godt kunstverk innby til dialog. Det skulle også dette bygget gjøre, sier Eliasson.

To av rommene i første etasje rom er oversvømmet med vann. Fra Fjordvirvelen som bevger seg beveger fra taket ned til Fjordreflektoren som viser en konstant samspill mellom lys, vann og vind.

Kirk Capital, som er eier av Lego, har sine kontorer i de tre øverste etasjene. På toppen av bygningen er det planter og solceller. Om natten lyser Fjordenhus fra innsiden og minner om et fyr.

Fjordenhus ble åpnet lørdag 9. juni 2018.


Det er mange teglverk på Syd-Jylland, og det ble lagt vekt på å bruke lokale byggematerialer. Hver murstein, både på innvendige og utvendige vegger, måtte tilpasses betongmurens krumninger..
– Det er en dyr bygning, men ikke noe palass. Det er bygget av stål, murstein, betong og glass og holdt innenfor budsjettet. Vi hadde god tid, idé- og designfasen gikk fra 2009 til 2013, og kunne planlegge bygget ned til minste detalj før byggestart, sier Eliasson.Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism