21 august 2018

Oslo kommune sier nei til «dødshus»


Politikerne sier nei til bygging av Bjarne Melgaards såkalte «dødshus» ved Ekely ovenfor Skøyen.  Prosjektet er et samarbeid mellom kunstneren Bjarne Melgaard og Snøhetta. Huset er planlagt på naboeiendommen Kikkut, noen meter sør for Edvard Munchs eiendom Ekely i Ullern bydel i Oslo.

Tomten like ved Edvard Munchs atelier skal derfor bevares som grønt friområde. Det mener partiene Ap, SV og MDG som støtter FRPs sitt forslag om å si nei til prosjektet «A House to Die in». Politikerne mener samtidig at prosjektet bør realiseres.

Kunstner Bjarne Melgaard og arkitektene i Snøhetta begynte å tegne på planene i 2011. Etter planen skulle Melgaard bo og jobbe i bygget som er tenkt oppført på en tomt Selvaag eier. Tomten ligger like ved området der Munchs gamle bolig Ekely lå, men utenfor fredningsområdet.
Huset er tegnet av Snøhetta for akkurat denne tomta. Huset er en blanding av skulptur og hus. Det skal bygges i svartbrent, forkullet eik.
Prosjektet fikk først nei fra Byantikvaren, som snudde i november 2017 etter at det ble gjort endringer. Riksantikvaren fikk oversendt saken etter at det kom inn en rekke klager på Byantikvarens vedtak. Riksantikvarens endelige endelige vedtak finner  ikke noe grunnlag for å omgjøre saken. 

Politikerne i Oslo vil imidlertid ikke ha huset, og ber Melgaard  om å finne en annen tomt.

Saken ble først omtalt i Aftenposten.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism