28 januar 2020

Soria Moria

Badstuen Soria Moria fikk nylig DOGA -merket for «fremragende bruk av design og/eller arkitektur». Juryen sa følgende om prosjektet:

«Dette er et nydelig prosjekt som treffer på det meste. Det er sjelden at et bygg forsterker opplevelsen av landskapet slik som Soria Moria lykkes med. Vi i juryen får en nesten fysisk opplevelse bare av å se bilder av anlegget slik det ligger i vannkanten. Dette er rett og slett et flott prosjekt – fra oppdragsgiverens vilje til å satse på design til det tverrfaglige teamets innsiktsfulle tolkning av landskapet og den lokale byggeskikken. Vi får enkelt og greit bare lyst til å reise dit!»

Soria Moria-badstuen på Dalen er en badstue med moderne utforming i tre og ikledd gullspon som reflekterer sollyset. Installasjonen er en del av «Vannvegens fortellinger» og plassert i enden av Telemarkskanalen. Vannvegens fortellinger er et stort kunstprosjekt hvor Telemarkskanalen regionalpark i samarbeid med kanalkommunene ønsker å bruke kunst og arkitektur til å skape ny oppmerksomhet om de kvalitetene som vi har på og langs Telemarkskanalen. Det langsiktige målet er å etablere et kunstverk i hver av de seks kanalkommunene. Den første installasjonen i prosjektet som er ferdigstilt er Soria Moria på Dalen.

Nå skal Soria Moria stilles ut i den prestisjefylte arkitekturbiennalen i Venezia. Biennalen er blant verdens viktigste utstillinger innen arkitektur og i løpet av de seks månedene utstillingen varer kommer det over 500.000 besøkende. Fotograf Dag Jenssen som har tatt bildene av Soria Moria er invitert til dette arrangementet for å stille ut arkitekturfoto på Time Place Existence-utstillingen i Palazzo Mora. Jenssen er en av rundt tretti fotografer fra hele verden som får anledning til å stille ut bilder. Utstillingen åpner i mai 2020 og varer i seks måneder. 

Dag Jenssen har vært med før (2018), og stilte da ut fire prosjekter fra tre fylker, hvorav to var fra Telemark. Men denne gangen satser han på et eneste prosjekt; Soria Moria-badstuen på Dalen.

Soria Moria er tegnet av Feste landskap/arkitektur:Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism