04 november 2020

Mitt hus er din utsikt

"Mitt hus er din utsikt : god byggeskikk for hus og land - hva, hvorfor og hvordan" er en rapport fra Statens Byggeskikkutvalg fra 1999, skrevet av arkitektene Lene Schmidt og Hanne Wilhjelm.

Boka henvender seg først og fremst til de folkevalgte og saksbehandlere i kommuner og fylkeskommuner.
  • Fordi det er dem som bestemmer om du skal få bygge en ekstra etasje i jugendstil på stabburet ditt. Eller lage grastak på en funkisvilla. Og når du har kjøpt en bit av en gammel eplehage for å bygge nytt hus. Hittil har det nesten vært fritt fram i byggeskikk eller mangel på sådan i Norge. Vi smeller opp boliger, uten hensyn til den eksisterende arkitektur eller naturen omkring. Skjønnhetsparagrafen i plan- og bygningsloven har i mange år vært i dyp søvn. Den kommunale silen som byggeplaner går gjennom, har hatt rause hull for utskeielser.
     
  • En runde i næromgivelsene, uansett hvor vi bor i landet, beviser nettopp det Nina Kielland sa; aldri har det vært så mye stygt å se.
     
  • I jakten på flere boliger har kommunene akseptert en tomtefradelings- og fortetningspolitikk som har resultert i arkitektonisk anarki. Parallelt med at stat og kommune selv har vært blant de største synderne. Deres egne offentlige hus er visuelle katastrofer, bensinstasjoner, kjøpesentre og andre offentlig godkjente serviceinstitusjoner ligger som grelle hyl i landskapet.
     
  • Mot år 2000 skal norske hus spille på lag, ikke slå hverandre i hjel. Byggeskikk er heller ikke bare nybygging, men også å ta vare på historien.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism