28 november 2020

Nidarosdomen i nytt lys

Nidarosdomen har i alle år vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig. Ny lyssetting gjør at besøkende nå kan oppleve Nidarosdomens steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket.

Siden 2017 har lysdesigner Erik Selmer jobbet med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen.

– Det gamle lyset i Nidarosdomen var i prinsippet en avansert form for gatebelysning, sier Selmer. Lyset som var rettet mot det rosa marmorgulvet, ble reflektert opp mot veggene slik at kirken så ut som om den var bygget av sandstein. Kirken var mørk, og alle de vakre detaljene og skulpturene var lite synlige.

Rundt 1700 nye lyspunkter er montert høyt og lavt i katedralen. En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger, som skal sikre en stemningsfull ramme rundt gudstjenester, konserter og omvisninger. En rekke forskjellige lyssettinger for gudstjenester, orgelkonserter og korkonserter er nå programmert inn i et styringstablå der de ansatte i Nidarosdomen enkelt kan trykke på den knappen som aktiviserer den lyssettingen de ønsker.

Ny belysning vil også gjøre det veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV. Julegudstjenestene i Nidarosdomen vil overføres direkte på NRK både julaften og første juledag. Da kan hele Norge oppleve katedralens fantastiske arkitektur på en ny måte.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism