Fra rapporten From fragile to fertile (PDF). Foto: WFP / Evelyn Fey |
Bakgrunnen er hvordan klimaendringer, miljøforringelse, vannmangel, sykdom, rask befolkningsvekst og uplanlagt urbanisering er en trussel mot matvareproduksjon i mange deler av verden. Når vi vet at barn som er underernærte i sine første 1000 dager kan få varige kognitive og fysiske skader, sier det sitt om betydningen av å opprettholde sikker forsyning av mat.
Verdens matvareprogram har gjennom mange tiår arbeidet med å fremme motstandsdyktighet for matsikkerhet og ernæring. Dette skjer blant annet gjennom støtte til utvikling av nasjonal kapasitet for håndtering av katastrofer, men også ved å utvikle sikkerhetsnett gjennom fellesskapsbaserte prosjekter som skaper eller rehabiliterer ressurser som skoger, vannreservoarer og irrigasjonssystemer.
hungermap.wfp.org anskueliggjør problemet. |
Verdens matvareprogram anvender nå et "motstandsdyktighetsperspektiv" i design og gjennomføring av programmer, med vekt på langsiktig samarbeid. Dette innebærer tiltak som er skreddersydd i tråd med lokale behov og i samarbeid med nasjonale myndigheter og partnere. Strategiske planer, der behov og prioriteringer blir avtalt med regjeringer og lokale aktører, er en del av denne tilnærmingen.
Verdens matvareprogram driver både nødhjelpsarbeid og langsiktige utviklingsprosjekter. Organisasjonen hjelper årlig mer enn 160 millioner mennesker (tall fra 2023) i over 120 land, og har 23 000 ansatte på verdensbasis. WFP ble tildelt Nobels fredspris i 2020 for sitt viktige arbeid.
Legg inn en kommentar