20 januar 2006

Nyskapende østerisk arkitektur

Vorarlberg blir i dag framhevet som et av de mest interessante områdene for samtidsarkitektur i Europa. Den vestligste staten i Østerrike er skilt fra resten av landet av det mektige fjellmassivet Arlberg, mens nabolandene Tyskland, Sveits og Italia ligger snublende nær.

Utviklingen begynte med noen revolusjonerende boligprosjekter på 1960-tallet. Effekten ble ennå sterkere og mer vidtrekkende med neste generasjon arkitekter på 1980-tallet. Disse arkitektene kalte seg "Vorarlberger Baukünstler". De ble internasjonalt kjent for sine enkle trekonstruksjoner som egnet seg til brukermedvirkning i planlegging og bygging. Gruppen propaganderte for en økologisk, rasjonell hverdagsarkitektur som forutsetning for en åpen, moderne boform.

I dag er kvalitetsbevisst bygging nesten en borgerplikt i Vorarlberg, og det blir sjelden bygget uten arkitekt. Høsten 2000 fastslo designmagasinet "Wallpaper": "Etter å ha saumfart hele jordkloden, er vi enstemmig i vår beslutning om å kåre Vorarlberg til den mest progressive regionen i verden når det gjelder ny arkitektur."

Nyskapende arkitektur
Baumschlager-Eberle er det største arkitektkontoret i Vorarlberg og har spilt en viktig rolle i utviklingen av nyskapende arkitektur i regionen. Hovedkontoret deres ligger fremdeles i Bregenz ved Bodensjøen, men de har vokst seg ut av Vorarlberg og har nå kontor også i Vaduz og Wien og oppdrag i mange land.


"Konstruktiv provokasjon. Samtidsarkitektur i Vorarlberg"

viser tettheten av samtidsarkitektur av høy kvalitet i Vorarlberg. Utstillingen prøver også å besvare det ofte stilte spørsmålet om årsakene til den positive arkitekturutviklingen i området. Her vises arkitektur som en del av en levende byggekultur med alle dens tekniske, designmessige, samfunnsmessige, økologiske og håndverksmessige aspekter.

Utstillingen, som er delt inn i 13 temaer presentert på syv romelementer, ble laget som en vandreutstilling på initiativ fra Fransk arkitekturinstitutt (ifa) i samarbeid med Vorarlberg arkitekturinstitutt (vai). I Paris ble den sett av bortimot 20.000, og senere er den vist i elleve franske byer.

Prosjektene som vises illustrerer spennet i "Baumschlager-Eberles" arbeider, fra regionale hus til store internasjonale prosjekter. Her presenteres vellykkede arkitektoniske tilpasninger til både landlige og urbane kontekster. Arkitektkontoret benytter seg alltid av det siste innen teknologisk utvikling for å oppnå høyest mulig standard i kvalitet og komfort. Utstillingen inneholder tegninger, modeller, fotografisk dokumentasjon og video.

Konstruktiv provokasjon Baumschlager-Eberle - Nasjonalmuseet for kunst, arktitektur og design.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism