18 august 2006

Bokinstallasjoner

To kunstnere og en arkitekt har gått sammen for å gjennomføre tre installasjoner med og om bøker i Bokbyen Tvedestrand, en by som ekspanderer i sommerhalvåret når fjorden og områdene langs denne blir en del av byen.

Bokhandlene forholder seg i stor grad til bruken av bøker på en rent praktisk måte i forhold til lesing - Opphengt! vil fokusere på bøker og byen i en mer konseptuell og estetisk kontekst.

OPPHENGT! har blitt et prosjekt som i stor grad handler om avfall, forfall og muligheter. To av lokalene vi disponerer har i lengre tid stått og forfalt i et slags limbo mellom et ønske om å rive og et ønske om å bevare. Til Veggs - installasjonen i Gjestehuset tillitsbokhandel - er i sin helhet bygget av paperbacks. Disse representerer på mange måter litteraturens avfall, både i innhold (legeromaner og "pulp fiction") og i sin fysiske form; paperbacks er ikke laget for å vare, men for å leses og kastes. I Gjestehuset har vi tatt for oss bøkene etter at de er "tømt" for sitt innhold som lesestoff og jobbet med en ny måte å oppleve avfall og forfall i en estetisk og konseptuell kontekst.

Veiviser er en varde av bøker som først ble montert midlertidig på Dirnes (Borøy) og siden flyttet inn i det tidligere Nynorsk Antikvariat hvor den blir stående ut utstillingsperioden. Også her har vi benyttet oss av Bokbyens avfall, nok en gang i dobbelt betydning - størsteparten av bøkene er fra Det Bestes Bøker, knapt noe høydepunkt i litteraturens historie. Varden knytter bånd mellom byens fortid som sjøfartsby og nåtiden som bokby og handler om transformasjoner og vilje til å gå i bresjen for å finne nye løsninger.


SVOP/T består av kunstner Sigrun Vik Olsen, arkitekt og designer Simona Ferrari og kunstner Trond Kasper Mikkelsen.

SVOP/T

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism