29 september 2006

Bygger større hytter enn hus

Ifølge Prognosesenteret er 2006 det året hvor gjennomsnittsstørrelsen på nybygde hytter er større enn det vi nygger av nye boliger. Helt konkret 103 kvadratmeter i snitt for hytter mot 101 for boligen.

Siden 1986 har den norske gjennomsnittshytta vokst fra rundt 60 kvadratmeter til knapt 103 kvadratmeter i år. Det er en økning på 64 prosent. Til sammenligning er gjennomsnittssørrelsen på nye boligene i Østlandsområdet i år nede i 72,6 kvadratmeter.

Dette forteller forsåvidt to historier: Større hytter, men også flere mindre boliger. Det bygges rett og slett svært få nye eneboliger.

- For å overleve tidsklemma må nordmenn bo sentralt, og akseptere å bo trangt. Nordmenn flest har slått seg til ro med at de ikke kan få eneboliger der de ønsker å bo, i nærheten av jobb, skoler, barnehager og kulturtilbud. Eneboligdrømmen blir i stedet realisert gjennom hytta, sier administrerende direktør Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DN.

100 000 nordmenn skal ha planer om å kjøpe hytte. 40 prosent av disse vil ha hytte ved sjøen, 40 prosent på fjellet og 20 prosent i innlandet. Flest nordmenn vil ha hytte nær vannet.

- Det ligger an til at hytteprisen vil stige minst like mye som boligprisen. Men det vil ikke stige like mye overalt. Etter hvert som tilbudssiden øker, vil hytter i enkelte områder i fjellet ikke stige i verdi.

- På fjellet er det plass til alle. Men ikke alle de som vil til sjøen, får plass ved sjøen. Så får du noe der, kan det være et kupp,
sier Øye til Aftenposten.

Det er de enkle og pr. dags dato relativt billige hyttene som har det største vekstpotensialet. I en mer og mer stresset hverdag er det kanskje flere og flere som er ute etter ro, fred og en usjenert beliggenhet. Igjen ifølge samme mann fra Prognosesenteret.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism