25 september 2006

Påbygget arbeiderbolig

Arkitektfirmaet 3 RW står bak påbyggingen av en tomannsbolig i Skansemyrsveien i Bergen. Etter familieforøkelse fra tre til fire ønsket familien seg en større og mer praktisk gang, et lyst kjøkken, samt ekstra soverom og bad. Det gamle huset hadde dessuten få og små vinduer, og en stor garasje plassert på den beste og mest solrike plassen på tomten. Familien fikk et bygg som legges merke til.

Tilbygget som ble ferdigstilt i 2004 står som en klar kontrast til arbeiderboligen fra 1950-tallet: flatt tak og fasade kledd med loddrette usymmetriske furubord. Det 50 kvm store bygget har form som en L som omslutter den eksisterende boligen. På fremsiden fremtrer tilbygget som diskret, mens det nye dominerer i forhold til det gamle på baksiden. Den gamle garasjen ble revet og erstattet med en carport i forlengelsen av tilbygget.

- Vi mener at nye boliger og tilbygg skal gjenspeile de som bor der, vise de nye behovene, og at det er bygd i dag. I tillegg er det viktig å skape overraskelser. Altfor ofte blir arkitektur styrt av konvensjonene, mener arkitekt Sixten Rahlff i 3 RW arkitekter

- Utbyggingen måtte noen runder i tilsynsutvalget for byens utseende, men gikk raskt igjennom siden bygget var så radikalt annerledes. Jeg tror at hvis arkitekter har en klar holdning til det de holder på med, vil det ikke være noe problem å få gjennomslag for slike byggeprosjekter, sier Rahlff.

- Selvfølgelig var det noen eldre som ikke helt skjønte hvorfor vi ikke kunne bygget et møne, og som kommenterte at flatt tak ikke passer så bra i Bergen. Men ingen protesterte mot utbyggingen, forteller Graff.


Bygget for barna - bt.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism