24 september 2007

Robust konsept for bølgekraft

Energien i bølger er åtte ganger mer konsentrert enn det som er mulig å hente fra vind. Bølgekraft er dessuten adskillig mer forutsigbar enn vindkraft.

Waveenergy på Ålgård håper å komme med konkurransedyktig alternativ til vindkraft med et konseptet er utviklet av Egil Andersen i Haugesund. Bedriften har fått drøyt 8 millioner kroner fra EU til et pilotbølgekraftverk på Kvitsøy. I tillegg har Forskningsrådet søttet prosjektet med 800.000 kroner øremerket utviklingen av en flertrinnsturbin. Turbinen skal utvikles sammen med Sintef.

Kraftverket baserer seg på å la bølgene skylle vann inn i tre forskjellige basseng for så å drive flere løpehjul på en felles aksel. Dette gjør det mulig å utnytte flere forskjellige bølgehøyder og forhindre problematisdke start- og stoppsekvenser på turbinen. Dette øker både forsyningsstabiliteten og levetiden på selve generatoren. Tester viser at bølgekraftverket kan utnytte 50 prosent av energien i bølgene.Pilotanlegget på Kvitsøy blir 10 meter langt og 5 meter høyt. Det får en installert effekt på 250 kW, som tilsvarer en produksjon på 0,4 MW per år.

Den gjennomsnittlige bølgeklimaet på Kvitsøy gir rundt 20 kW per meter bølgefont, og dette er bra ut fra norske forhold. Men det er i land som Portugal og Irland, med 50 til 70 kW per meter bølgefont, at teknologien virkelig har potensial.

- Det er fullt mulig å oppnå lønnsomhet med vår teknologi. Et anlegg på 500 meter i Portugal vil kunne produsere strøm til 6000 husstander. Hvis det i tillegg integreres i en molo som uansett skal bygges, får vi i realiteten gratis fundamentering til et kraftverk. Da kan det bli veldig lønnsomt,
sier daglig leder i Wave Energy, Espen Osland, til Teknisk Ukeblad.

3 comments :

  1. Det skal stå Espen Osland på slutten og ikkje Osaland !

    SvarSlett
  2. Det er rettet. Takk for tipset.

    SvarSlett
  3. Anonym9:05 a.m.

    sånn har jeg i kjellern min :D

    SvarSlett

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism