27 november 2007

Petter Dass-museet på Alstahaug


Foto: Wikipedia
Petter Dass-museet på Alstahaug-tunet ble åpnet 20. oktober 2007, litt forsinket i forhold til trehundreårsmarkeringen av Petter Dass' død.

Bygget er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta, og har kostet 60 millioner kroner. Prosjektet er finansiert med støtte fra kommune, fylkeskommune, stat og private aktører.

Helgeland Museum - Petter Dass-museet Alstahaug

Løsningen med å legge nybygget ned i berget ble valgt for å gjøre minst mulig inngrep i området rundt Alstahaug kirke og tunet rundt. Ved normal sprenging av tomta ville man fått sår på sidene av bygget. Det unngikk man nå helt ved at man avgrenset tomta med de to snittene som ble sagd. Etterpå kom Alsten maskinstasjon inn og sprengte ut berget i mellom, uten å skade de glatte veggene.

Bygget er på i alt 1.350 kvadratmeter, og i første etasje har man resepsjon med butikk, auditorium, kafe og garderober. Andre etasje er i hele byggets lengde viet utstillinger, mens en mindre tredjeetasje rommer bibliotek, kontorer og kantinedel for de ansatte.

Bygget preges av store glassflater. For eksempel er glassfasaden øverst og ytterst mot fjorden på cirka 80 kvadrat. I den andre enden er det også glass, men dette kneiser ærbødig ned mot plassen foran museet og kirka.

Bygget er en stålkonstruksjon med gips og rupaneltekking. Utvendig er det kledd med en rutetekking av sink.


Byggaktuelt

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism